085-0290035 Zonnedauw 4 9202PA Drachten

Vragen over Budgetbeheer

Hier vindt u antwoorden op veelgestelde vragen over budgetbeheer

Nee, dit is een vrijwillige overeenkomst tussen u en de budgetbeheerder waarin u aangeeft dat hij uw financiën mag beheren. Dit hoeft dus niet via de rechter te worden aangevraagd.

Ja, dit is mogelijk. Er is wel sprake van een opzegtermijn van 1 kalendermaand.

De meeste gemeenten vergoeden de kosten van budgetbeheer niet. Deze kosten dient u dus zelf te betalen.

Dit hangt af van uw financiële situatie. U moet in de eerste plaats beschikken over voldoende inkomsten om maandelijks al uw vaste lasten, rekeningen en huishoudgeld te kunnen betalen.

Zijn de kosten van uw auto te hoog, dan kan de verkoop een voorwaarde zijn voor het voortzetten van het budgetbeheer. Ook als er sprake is van schulden en wij betalingsafspraken maken met schuldeisers, kan de verkoop van de auto als voorwaarde worden gesteld door de schuldeisers voor het voortzetten van de betalingsafspraken. 
De keuze voor het wel of niet verkopen van de auto blijft altijd aan u.

Helaas is een in beslagname door een schuldeiser vaak niet te voorkomen, ook niet als u gebruik maakt van budgetbeheer.
Neemt u altijd contact op met de budgetbeheerder als er sprake is van een (dreigende) beslaglegging.

Als er beslag wordt gelegd op uw inkomen, vraagt de deurwaarder de gegevens van uw inkomsten en vaste lasten bij u op. Vult u het formulier dat u hiervoor krijgt altijd in. De deurwaarder moet namelijk volgens de wet rekening houden met uw beslagvrije voet. Dit is het minimale bedrag dat u zelf mag houden om uw vaste lasten en uw eten van te betalen. Vult u het formulier niet in, dan bestaat de kans dat er teveel beslag wordt gelegd op uw inkomen.
Het beslag op uw inkomen wordt opgeheven, als de schuld waarvoor het beslag was gelegd, is afgelost.

Nee, de hoogte van uw leefgeld is afhankelijk van de hoogte van uw inkomen en de hoogte van uw uitgaven. Uw leefgeld wordt op basis van de ruimte in uw budget vastgesteld.

Zit uw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op.