Diep in de schulden? ‘Mensen durven geen hulp te vragen’

Maar liefst 42 procent van de Nederlanders werd in het afgelopen jaar geconfronteerd met betalingsproblemen. Een deel daarvan zit zo diep in de schulden en oplopende rente dat er professionele hulp nodig is. Schulden kunnen worden kwijtgescholden, maar dat gebeurt niet zomaar.

Een op de vijf huishoudens heeft te maken met forse betaalachterstanden. Ruim de helft daarvan kan de schuld op afzienbare termijn aflossen, soms met behulp van deurwaarders en incasso. Een aanzienlijk deel – volgens de laatste CBS-cijfers 7,6 procent van alle huishoudens – heeft professionele hulp nodig om de schuldenlast op te lossen. Dat komt neer op bijna 600.000 huishoudens.

Bij deze groep is de schuldenproblematiek zo ingewikkeld en hoog ten opzichte van het inkomen, dat het niet realistisch is dat deze mensen zonder kwijtschelding die schulden zullen afbetalen, zegt Nadja Jungmann, hoogleraar en lector schuldenproblematiek. “Maar een merendeel van deze groep is niet in beeld bij hulpverlening. Deze mensen ploeteren voort.”

“Het is altijd belangrijk om je te realiseren dat ieder huishouden een eigen verhaal heeft, maar daarbinnen zijn wel groepen te onderscheiden”, zegt Jungmann. “Lage inkomens zijn oververtegenwoordigd, maar ook alleenstaanden. En mensen die een life event hebben meegemaakt – een gebeurtenis die je leven verandert – zoals een scheiding. Je bent daarna financieel kwetsbaarder en dan kan een financiële tegenvaller eerder problemen veroorzaken.”

Bron: Nu.nl