Er lijkt nog altijd geen einde te komen aan de energiecrisis

Hier een aantal nuttige tips die je kunnen helpen om te besparen op je energieverbruik;

1. Thermostaat lager zetten

Zet je thermostaat een uur voor het slapen alvast wat lager. Dit kan op jaarbasis behoorlijk schelen in de kosten! Zet de thermostaat overigens niet lager dan 16°C, omdat het anders te veel energie kost als je de verwarming ’s morgens weer hoger zet. Het verwarmen van een ruimte, bijvoorbeeld van 16° C naar 20°C, kost namelijk het meeste energie. Veel meer dan het op temperatuur houden van een ruimte.

2. Verlichting vervangen en uit doen

Vervang alle lampen in je woning voor spaarlampen en/of ledlampen. Ben je niet thuis, vergeet dan vooral niet je verlichting uit doen.

3. Wassen en drogen met volle trommel

Was zoveel mogelijk met een volle trommel. Dan was je minder en dat scheelt je water en stroom. Was zo min mogelijk op 90°C en zo vaak mogelijk op 30°C of 40°C. Hang de was bij voorkeur (buiten) op een droogrek en bespaar zo op het gebruik van de wasdroger.

4. Elektronische apparatuur stand-by

Zet je tv, radio, computer en andere (elektronische) apparatuur niet op stand-by, maar zet ze uit. Haal na het opladen van je mobiele telefoon of batterijenoplader de stekker weer uit het stopcontact. Ook een vol apparaat verbruikt stroom aan de oplader.

5. Koelkasten en vriezers ontdooien

Ontdooi regelmatig (twee keer per jaar) je koelkast en vriezer. Door deze te ontdooien, voorkom je onnodig verlies van energie. Koelkasten en vriezers verbruiken namelijk meer energie als er ijsaanslag aan de binnenkant zit. Een ijslaagje van twee millimeter op het vrieselement, leidt al tot ongeveer 10% meer energieverbruik!

Een mooi moment om je koelkast/vriezer te ontdooien, is voordat je op vakantie gaat. In deze periode heb je de koelkast/vriezer toch niet nodig. Je kunt het ook in de winter doen; als het buiten vriest, blijft je eten diepgevroren terwijl je met een sopje door je vriezer gaat. Controleer ook regelmatig de rubbers van de deuren. Als die niet meer goed sluiten, verlies je veel energie.

En dan onze laatste tip: zet je koelkast en/of vriezer op een koele plaats en vervang je oude koelkast en/of vriezer op tijd. Een ouder model verbruikt doorgaans twee tot drie maal meer energie dan een nieuwer model! Hierbij geldt goedkoop is duurkoop voor de volle 100 procent. Een duurder apparaat is vaak veel zuiniger, gaat langer mee en kost je over de tijd een stuk minder dan een goedkoop apparaat.

6. Korter douchen en badderen

Houd eens in de gaten hoelang je gemiddeld onder de douche staat. Je verbruikt gemiddeld namelijk tien liter water per minuut. Korter douchen scheelt dus veel water en energie. Hierbij valt een hoge besparing te halen aangezien water wordt verwarmd met gas en juist dat nu zo duur is.

Gebruik je al een waterbesparende douchekop? Ja? Goed! Nee? Schaf er dan één aan. Een waterbesparende douchekop kost ongeveer €15,-. Dit bedrag verdien je in twee tot drie maanden terug. Maak verder zo min mogelijk gebruik van een bad. Met een bad verbruik je twee keer zoveel water als met de douche.

7. Koken met deksel op pan

Koken met de deksel op de pan scheelt je ongeveer de helft van de kooktijd en dus ongeveer de helft van de energie!

8. Energieverbruik van airconditioning en ventilator

In de zomermaanden is het fijn als je de luxe van een airco hebt. Het is echter jammer dat een airco een enorme energieslurper is. Als je overweegt een airco aan te schaffen, let dan eens op het energieverbruik. Dit kun je terugzien op het energielabel.

Een goed alternatief voor de airco kan een ventilator zijn. Deze geeft ook koelte, maar verbruikt minder energie en is vaak een stuk goedkoper in de aanschaf. Als je wel een airco koopt, let er dan op dat die een timer heeft. Je kunt deze dan zo instellen dat hij na een uur automatisch stopt. Op deze manier voorkom je dat je de hele nacht de airco aan hebt.

9. Radiatoren en gordijnen in winter dicht

Doe in de winter lekker vroeg de gordijnen dicht. Gezellig en energiebesparend! De warmte kan minder goed weg en dat scheelt stookkosten. Je kunt ook folie tussen de muur en de radiatoren aanbrengen. De warmte verdwijnt dan niet via de muren, maar wordt door de folie terug de kamer in gekaatst.

10. CV Ketel laten schoonmaken

Heb je een CV ketel? Dan doe je er goed aan om deze minimaal één keer per jaar te laten controleren en schoonmaken. Een ‘vieze’ ketel verbruikt meer energie dan een schone en levert ook een groter risico op koolstofmonoxidevergiftiging.

11. Brievenbus en andere kieren dichten

Om onnodig warmteverlies te voorkomen, kun je voor een paar euro een brievenbus-borstel of tochtklep aanschaffen. Daarnaast scheelt het je energie als je de post direct uit de brievenbus haalt als deze wordt bezorgd. Kijk ook eens of je ramen en deuren nog goed sluiten. Dit kun je testen door met je hand langs de randen te voelen. Komt er tocht doorheen? Overweeg dan het gebruik van een tochtstrip om meer warmte in je huis te houden.