“Meer mensen naar de huisarts vanwege financiële problemen”

Huisartsen zien steeds vaker patiënten in de wachtkamer verschijnen die last hebben van fysieke of mentale klachten die veroorzaakt worden door financiële problemen. Zorgen over geld kunnen doorwerken op het lichaam, constateren de medici.

De toename van patiënten met klachten vanwege geldzorgen blijkt uit een rondvraag van het AD bij verschillende huisartsen. Ook de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) zegt dat financiële problemen mensen in de wachtkamer kunnen doen belanden. “Toenemende geldproblemen kunnen zeker ook leiden tot meer bezoek aan de huisarts”, zegt een woordvoerder tegen de krant. 

Verborgen armoede

Vaak is er bij de patiënten sprake van verborgen armoede. “Alle huisartsenpraktijken hebben er wel mee te maken, maar dat geldzorgen een factor zijn bij de medische problemen waarmee mensen zich melden, is niet altijd direct helder als een patiënt zich meldt in de spreekkamer”, zegt de LHV.  

“Het is de combinatie van alles: de duurdere boodschappen, de hoge benzineprijs en de opgelopen energierekening”, zegt huisarts Robert Mol. “De mensen raken er behoorlijk gestrest door.” Een andere arts die anoniem wil blijven noemt de situatie nog maar ‘het topje van de ijsberg’. “Dit speelt onderhuids bij zoveel patiënten.”

Bron: https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5326242/bezoek-huisarts-klachten-geldzorgen-financiele-problemen