Flitskredietaanbieder Ferratum trekt consumenten dieper in de schulden

Flitskrediet

De grootste aanbieder van minileningen in Nederland, Ferratum, verleidt klanten door te benadrukken wat de voordelen zijn van een kortlopende lening tijdens een pandemie. Op de site adviseert het Finse bedrijf klanten met ‘financiële uitdagingen’ een buffer aan te leggen met geld uit meerdere bronnen, zoals ‘een krediet of lening makkelijk beschikbaar te hebben’. De torenhoge kosten van een flitskrediet openbaren zich in de meeste gevallen pas twee weken na afsluiting van de lening.

Het Finse bedrijf is al bijna een decennium een paria in de Nederlandse kredietwereld. Het bedrijf biedt leningen aan met rente en andere kosten tot 317 procent op jaarbasis, en voert gebrekkige kredietchecks uit. Flitskrediet is bij uitstek geschikt voor schuldenaars in acute geldproblemen die nergens anders terecht kunnen.

Heeft Ferratum zo’n klant met financiële problemen eenmaal binnen gehengeld, dan komt hij of zij zeer moeilijk weer weg, blijkt uit onderzoek in opdracht van het Europees Parlement uit 2018. Bij afbetaling van de lening ontstaat een nieuw financieel probleem, dat alleen kan worden opgelost met een volgende, iets hogere lening. Volgens een eerdere publicatie van de Britse Competition and Markets Authority (CMA) sluit de gemiddelde klant van bedrijven als Ferratum jaarlijks zes flitskredieten af.

Bron: Trouw