Kabinet: campagne moet taboe rond schulden doorbreken

Nieuws-Schulden

DEN HAAG – Het taboe op schulden moet van het kabinet doorbroken worden. Met een nieuwe campagne worden mensen aangespoord om over hun financiële problemen te praten zodat ze op tijd hulp kunnen krijgen.

Staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) lanceert vandaag de campagne ’Kom uit je schuld’. Daarin staan zogenoemde ’schuldenambassadeurs’ centraal die over hun probleem praten om te laten zien dat iedereen in de schulden kan komen. Naar schatting hebben 1,4 miljoen huishoudens in Nederland problematische schulden of een risico daarop.

Van Ark hoopt dat er op deze manier meer begrip komt voor mensen met financiële problemen. Het idee van de actie is daarnaast dat mensen sneller alarm slaan en hulp zoeken. „Mensen lopen gemiddeld vier jaar rond met schulden voordat ze aan de bel trekken. Een kleine schuld kan dan uitgegroeid zijn tot een onoplosbaar probleem dat het leven beheerst. Stress, een slechtere gezondheid en verlies van werk kunnen het gevolg zijn”, aldus de VVD-bewindsvrouw.

Kan iedereen overkomen

Ze benadrukt dat het echt iedereen kan overkomen. „Mijn oproep is om niet met financiële problemen door te lopen, maar over de schaamte heen te stappen en tijdig hulp te zoeken bij familie, vrienden, de gemeente of maatschappelijk werk.” Op de site komuitjeschuld.nl staan tips over hoe mensen uit de schulden kunnen raken en hoe ze meer financiële problemen kunnen voorkomen.

Bron: Telegraaf