Gerechtsdeurwaarders waarschuwen: Pas op voor oplichters

Nieuws-Dwangbevel

Mensen moeten oppassen voor nepberichten van oplichters die zich voordoen als gerechtsdeurwaarders. Daarvoor waarschuwt de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG) vrijdag.

De oplichters sturen nagemaakte aanmaningen en dagvaardingen en proberen zo niet bestaande schulden te innen. De nepberichten komen binnen via e-mail, sms en WhatsApp.

De slachtoffers worden via een met knippen en plakken gemaakt nepbericht flink onder druk gezet. De oplichters dreigen daarbij met dagvaarding, beslaglegging op bankrekeningen of het blokkeren van het mailadres.

De KBvG raadt mensen aan via het register van gerechtsdeurwaarders te checken of de afzender echt een gerechtsdeurwaarder is en om alleen rekeningen te voldoen die afkomstig zijn van leveranciers die zij herkennen.

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) waarschuwt regelmatig voor malafide incassobureaus, die consumenten ook onder druk zetten om onterechte rekeningen te betalen. Zij dreigen daarbij vaak een deurwaarder in te zetten; die mag wettelijk meer dan een incassobureau.

Bron: NU.nl